KEDİME HANGİ AŞILARI YAPTIRMALIYIM

10 Ağustos 2022
KEDİME HANGİ AŞILARI YAPTIRMALIYIM

KEDİME HANGİ AŞILARI YAPTIRMALIYIM?

 

Kedilerimizin hayatlarının bir kısmında sık sık veteriner hekime giderek aşılarının düzenli olarak yapılmasının sağlıkları için çok önemli olduğunu biliyoruz. Peki nedir bu aşı ve neden kedilerimize aşı yaptırmalıyız? 

 

Öncelikle aşılar tüm insan ve hayvanlarda hastalık etkenlerin ölü ya da inaktif halleri ile yapılan enjeksiyonlardır. Ölü veya inaktif oldukları için bir hastalığa sebep olmazlar. Aşı olan her canlının bağışıklık sisteminde bir dizi reaksiyon olur. Bu reaksiyonlar sayesinde; aşının içindeki hastalık etkenine karşı vücut kendi antikorlarını üretir. Bu antikor sanki bir sessiz ordu gibi hastalıkla karşılaşmayı beklerler ve ne zaman kedimiz bu hastalık ile karşı karşıya kalsa onu korumak için savaşırlar. 

 

Hastalıklara karşı vücudu koruyan bu antikorlar olmazsa hastalık vücuda girdiğinde kedilerimiz çok şiddetli enfeksiyonlardan hastalanır ya da ölebilirler. Aşıyı olduğunda kedimizin ilk 24 saat ateş, halsizlik, durgunluk ya da iştahsızlık gibi belirtiler göstermesi normaldir. Yada bu semptomları hiç göstermeyebilir. Ama ateş vb bulgular olursa bu hasta olduğu için değil, bağışıklık sistemi antikorları üretmeye başladığı için olur. Bu durum 24 saat sonra hala devam ederse mutlaka veteriner hekiminize haber vermeniz gerekir. 

 

Her hastalığa karşı bir aşı yoktur. Peki kedimi korumak için hangi aşıları yaptırmalıyım? 

 

KEDİ KARMA AŞISI: Kedi karma aşısı içinde bir kaç farklı hastalığa karşı koruyucu etki bulunur. Feline Parvo Virus, Feline Herpes virus-1, Feline Calici virüs etkenlerini içerir. İlk kez 8 haftalıkken uygulanabilir ve ilk aşılamadan en geç 21 gün sonra tekrarlanır. Kediler 16 haftalık yaşa gelindiğinde bir doz daha uygulanarak gerekli bağışıklık oluşturulur. 

 

LÖSEMİ AŞISI: FeLV Kedilerde lösemi bir kediden bir başka kediye viral olarak bulaşabilen bir hastalıktır. Lösemi gibi hayati risk taşıyan bir hastalığa karşı, bir aşı olması gerçekten çok önemli bir şans. Ancak bu aşı sayesinde, virüsün etkisiyle oluşan sadece lösemi hastalığını değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini çökerterek kansere kadar uzanan bir dizi rahatsızlığa ve ölüme yol açan tüm etkilerini yok eden bir korunma sağlayabiliyoruz. Lütfen bu şansı değerlendirip kedilerimizi koruyalım. İlk kez 8 haftalık uygulanamaya başlanılabilen bu aşı iki tekrar ile bağışıklık oluşturur. Her yıl düzenli tekrarlar ile koruma devam ettirilir.

 

KUDUZ AŞISI: Kuduz da hayati öneme sahip bir hastalık ve ülkemizden halen hiç beklenmediği kadar yaygın şekilde görülmekte... Bu hastalığa karşı kedimizi aşılatmak hem kanuni sorumluluğumuz hem de kedimizi korumak için kuduz aşılarını lütfen aksatmayın. Ülkemizde kuduz yaygın bir hastalık olduğundan yıllık olarak tekrar edilmesi gereken bir aşıdır. 

 

Peki ya iç parazit ve dış parazit uygulamaları? 

İç ve dış parazitler için uygulanan ilaçlar aşı değiller. Yani vücutta bir antikor oluşturmuyorlar. Bunun anlamı etkileri de kısa sürede bitiyor demek... Dış parazitler deyince aklımıza gelen pire ve keneler için ayda bir kez, İç parazitler, kurtlar tenyalar ve mikroskobik parazitler içinde 2-3 ayda bir parazit ilacı uygulanmalıdır. 

 

Kedim hiç dışarı çıkmıyor yine de aşı olmalı mı? 

Siz dışarı çıkıyorsunuz... Yani kedinize her tür viral hastalığı ya da paraziti taşıyabilirsiniz... Ayakkabılarımız ile bastığımız yüzeylerin hangi etkenleri barındırdığını maalesef kontrol edemeyiz. Ve en önemlisi böyle bir riski almaya değer mi? Kedimizi korumak için günümüzde tıbbi ilaçlar bu kadar gelişmişken hele... Kesinlikle veteriner hekiminizin tavsiyesine uyarak düzenli aşıları yaptırmalısınız. 

 

Yavru kedimi ne sıklıkla aşıya götürmeliyim? 

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de her veteriner kliniğinin kendine özgü bir aşı programı vardır. Bir aşı programı doğru iken diğeri yanlış değildir. Öncelikle hekiminiz sizi yavru kediniz ilk aşı olmaya başladığında sık sık aşı olmaya çağıracaktır. WSAVA’nın (Dünya Veteriner Hekimler Birliği) son açıkladığı bulgulara göre, yavru kediler 8 haftalıktan itibaren aşı olmaya başlarlar. İki aşı uygulaması arasında her seferinde 2 hafta beklemek gerekli antikor oluşumuna fırsat tanır. İlk kez aşı uygulandığında 2-3 hafta arasında tekrar uygulama yapılarak doğru antikor titresi sağlanır. Bu sebeple hekiminizin hazırladığı aşı programına bağlı olarak tekrarlara gitmeniz gerekecektir. 

 

Unutmayalım; hiçbir aşı %100 etkili koruma sağlayamaz ama birçok hayat kurtarır... 

 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.