KEDİ VE KÖPEKLERDE DİŞ SAĞLIĞI

15 Haziran 2022
KEDİ VE KÖPEKLERDE DİŞ SAĞLIĞI

KEDİ VE KÖPEKLERDE DİŞ SAĞLIĞI

Nasıl ki bizlerin, diş sağlığımıza dikkat etmesi gerekiyorsa evcil hayvanlarımızın diş sağlığına da aynı hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Evcil hayvanların kişisel bakımları pek çok kişinin kafasında cevaplanmayı bekleyen sorular doğuruyor? Canını yakar mıyım, doğru bilgiye nasıl ulaşabilirim, hangi ürünleri kullanmalıyım?

Eğer sizde bu soruları soruyorsanız doğru adrestesiniz! Hatta daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız, uzman görüşlere yer verdiğimiz Mona Pets YouTube Kanalına göz atabilirsiniz.

 

DİŞ RAHATSIZLIKLARI

Yavru kedi ve köpeklerin 3-7 aylık yaş dönemlerinde süt dişleri değişerek kalıcı dişleri çıkıyor. Eğer süt dişleri zamanında düşmezse alttan gelen kalıcı dişlerin gelişimine engel olup bu dişlere zarar verebiliyor. Bu sebeple kalıcı dişlerin zarar görmemesi için düşmemiş süt dişlerini çekmek gerekiyor.

Karşılaştığımız en yaygın problemlerden bir diğeri de evcil dostlarımızın dişlerinde karşımıza çıkan tartarlardır. 2 yaşın üzerindeki tüm evcil hayvanlarımızın dişlerinde plak ve taş oluşumu görülürken, bu rahatsızlık öncesinde dişte renk değişimi sonrasında ise diş üzerinde taş oluşumuna sebep oluyor. Bu sağlık problemi ağız kokusuna hatta ilerleyen süreçte diş kaybına neden oluyor.

Bilinmesinde fayda var ki kedi ve köpeklerde diş tartarı vakası daha çok görülüyor. Tartarlar diş yüzeyine yerleştiğinde diş etinde kızarmalar ve cepler meydana geliyor. Sonrasında cepler, ağızda bakteri oluşumuna da sebebiyet veriyor. Aynı zamanda diş etlerinin yangısı kötü kokuyla birlikte şiddetli ağrı yapıyor. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında evcil dostunuzu uzman bir veteriner hekime götürmek sizin için en doğru karar olacaktır.

 

DİŞ TEMİZLİĞİ

Peki, evcil hayvanınızın diş sağlığı için ne yapmanız gerekiyor?

Özellikle yavruyken diş fırçalamaya alıştırmak önemli bir nokta. Diş etlerine yapacağınız hafif masajlar ile onları bu duyguya alıştırabilirsiniz. Bu süreçte yumuşak tüylü ya da özel üretilmiş fırçaları tercih edebilirsiniz. Yuvarlak daireler çizip, diş etlerine hafifçe masaj yaparak diş fırçasına alıştırabilir böylece sevimli dostunuzun diş sağlığını koruyabilirsiniz. Unutmayın ki diş sağlığına gösterdiğiniz hassasiyet evcil dostunuzun iç organlarının sağlığı için de oldukça önemli. 

Uzman Veteriner Hekim Çağıl Çokcoşkun Yılmaz’ın bu konu üzerine hazırlamış olduğu YouTube videosunu Kedi veya Köpeğimin Dişlerini Nasıl Fırçalarım? / Patili Sağlık 101 linkinden izleyerek evcil dostunuza çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz! Patili günler.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.