KEDİ ve KÖPEKLERDE BÖBREK SAĞLIĞI

15 Haziran 2022
KEDİ ve KÖPEKLERDE BÖBREK SAĞLIĞI

KEDİ ve KÖPEKLERDE BÖBREK SAĞLIĞI

Hiç şüphesiz evcil dostlarımızı çok seviyor, onları her türlü tehlikeden korumak istiyoruz. Bunu yapabilmenin yolu da bilinçlenmekten geçiyor. Hayvanlarda böbrek sağlığı önemli konulardan birisi. İleri yaşlarında her üç kediden birinde ve her on köpekten birinde böbrek ile ilgili kronik sağlık problemleri ile karşılaşılıyor. Peki teşhisten, tedaviye ve sonrasına kadar ki süreçte neler yapmalı, nelere dikkat etmeliyiz? Gelin birlikte öğrenelim.

Böbrekler kandaki atık maddeleri uzaklaştırıp vücuttaki normal sıvı ve mineral dengesini sağlıyor. Böbreklerin zarar görmesi halinde böbrek ya da renal sistemde hastalık meydana geliyor. Bu noktada erken teşhis büyük bir önem taşıyor çünkü hastalığın ciddi bulguları böbrek fonksiyonlarının %75’i kaybedildikten sonra görülüyor.

 

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ ve SÜRECİN İLERLEYİŞİ

Erken teşhiste bulunabilmek için kedi ya da köpeğinizi gözlemleyin. Böbrek rahatsızlığına işaret eden herhangi bir davranışı var mı? En belirgin davranış normal dışı bir sıklıkta idrara çıkılmasıdır. Hayvanınızın aldığı sıvı miktarı ile idrara çıkma sıklığını takip edin. Eğer hiç idrara çıkılmıyorsa Akut Böbrek Yetmezliği gibi bir sorun yaşanıyor olabilir. Veteriner hekiminize danışmak her zaman faydalı olacaktır. Böbrek hastalığı durumunda böbrek vücuttaki toksinleri temizlemeye çalışırken canlıda protein kaybı yaşanır bu da hızla kilo kaybına ve iştahsızlığa neden oluyor. Güçsüzlük, halsizlik, potasyum eksikliğinden kaynaklı kusma, mide bulantısı gibi durumlar da görülüyor.

Böyle bir şikayetle hekiminize başvurduğunuzda genellikle idrar ve kan tahlilleri yapılıyor ve gerekirse diğer muayene yöntemleri de kullanılıyor. Kandaki üre ve keratin seviyesi de rahatsızlıkta belirleyici oluyor. Gelişen teknoloji ile SDMA yeni bir parametre olarak bu rahatsızlığın teşhisinde kullanılmaya başlandı. SDMA olması muhtemel böbrek hastalığını yaklaşık iki yıl önceden tespit edebiliyor.

 

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İlerlemiş böbrek hasarı tam olarak iyileşmeyecektir, önemli olan tedaviye devam etmektir.  Böyle bir durum ile karşılaştığınızda paniklemeniz, korkmanız ya da üzülmeniz elbette doğaldır ancak evcil dostunuza duyduğunuz sevginin cesaretinizi arttırmasına izin verin. Vücuttan atılamayan toksin maddeler için serum tedavisi, böbrek rahatsızlığı sebebiyle vücutta artan fosfor seviyesini düşürmek için de ilaç tedavisi uygulanıyor. Aynı zamanda düşen potasyum seviyesini yükseltmek için de ilaçlar kullanılıyor. Veteriner hekiminiz tarafından yazılmış reçeteli mamalar kullanılarak dengeli ve sağlıklı bir beslenme rutini oluşturuluyor.

Evcil dostumuzun sağlıklı yaşamı için bilinçlenmemiz büyük önem taşıyor. Veteriner hekimimiz Çağıl Çokcoşkun Yılmaz’ın ve Naz Topaloğlu’nun Mona Pets YouTube kanalında hazırlamış olduğu videoyu Hayvanlarda Böbrek Sağlığı / Patili Sağlık 101 Linkinden izleyerek bu konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Patili günler dileriz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.